Emännällä on tylsää, koulun alkuun on kaksi tuntia joten väsätäämpäs taas tekstia :)

Sitä omaa rotua etsiessä tulee mietittyä aina monenlaista. Kirjoitankin vähän mietteitäni millainen rotu lapinkoira on, ja omia kommentteja sinne väliin ettei ole ihan samanlaista tekstiä kuin tietokirjoissa.

Kannattaako meille hankkia koiraa?

Ollaanko meillä valmiita sitoutumaan koiran hoitoon yli kymmeneksi vuodeksi? Jaksaako jokaisella säällä satoi tai paistoi käyttää koiraa ulkona? Onko meillä paikkaa minne koira laittaa hoitoon matkojen ajaksi, ja mitäs sitten tehdään jos tulee joku sairaus/allergia tms. ettei koiraa voikkaan pitää meillä? Onko meillä taloudellisesti varaa pitää koiraa (koiran ostohinta on pieni summa verrattuna rokotuksiin, ruokiin, tarvikkeisiin ja harrastuskuluihin).

Jonkun verran on tiedossa tapauksia, joissa on käynyt niin, että koira on hirveällä höngyllä perheeseen pitänyt saada, mutta alkuinnostuksen jälkeen koirasta ei enää jakseta piitata kuin satunnaisina "parempina kausina". Tiedän jopa tapauksia, joissa koira on lopetettu sen takia, että sitä ei ole enää voinut pitää kun on niin pahat käytösvauriot saatu koiralle aiheutettua. Myös näitä "hyljättyjä" koiria löytyy perheistä suhteellisen paljon, on tarhanperälle unohdettuja nelijalkaisia, joille viskotaan ruokaa ja silloin tällöin vaivaudutaan liikuttamaan ja pitämään seuraa. Myös sisäkoirien omistajista löytyy laiminlyöjiä, koiraa käytetään juuri pakollinen ulostelenkki ja vähän rapsuttelua ja ruokaa päälle. Thäts it. Ja koiralla on kivaa, or not.

"kun tämän rotuinen koira on niiiiin söpö ja suloinen, ja sen naapurin tämmöinen koira oli niiin kiltti ja tottelevainen" - ARGH, kuka valitsee koiran ulkonäön perusteella?!? Se ei ole mikään valitsemisperuste! Ensin luonne ja koiran käyttötarkoitus, sen jälkeen voi välittää ulkonäöstä enemmän. Ja tarkoittaako se sitä, että jos naapurin samanrotuinen koira on kiltti ja tottelevainen, niin ehdottomasti sinunkin pentusi on? No ei todellakaan! Rodun ja pentueenkin sisällä on suhteellisen paljon yksilöissä eroja, ja kaikkia pentuja täytyy kouluttaa että niistä saadaan yhteiskuntakelpoisia elinkumppaneita ja perheenjäseniä.

Millainen rotu lapinkoira on?

"Suomenlapinkoira on hieman keskikokoa pienempi pitkäkarvainen ja pystykorvainen paimenkoira. Suomenlapinkoiran rotumääritelmä on varsin väljä, minkä vuoksi rotu on säilynyt moni-ilmeisenä. Se on keskikokoa hieman pienempi, voimakasrakenteinen ja korkeuttaan hieman pidempi paksuturkkinen koira. Uroksen ihanne säkäkorkeus on 49 ja nartun 44 cm; kolmen senttimetrin poikkeama molempiin suuntiin sallitaan. Tyyppi on kuitenkin kokoa tärkeämpi. Suomenlapinkoira painaa 16–25 kg, ja sen ryhti on hieman ahmamainen. "

Lapinkoira on siis koiran kokoinen, varsin karvainen kaveri. Turkki ei ole niin vaativa kuin voisi kuvitella, kerran viikossa kahdessa harjaus riittää paitsi karvanlähtöaikana harjausta kannattaa harrastaa lähes päivittäin. Paimenkoiran viettiä löytyy yllättävän monesta ei paimensukuisesta koirasta, mutta sen saa kuriin koulutuksella. (Meillä Sara saa käydä juoksemassa oravien perässä, on myös kiinnostunut sorkkaeläimistä ja jäniksistä) Lapinkoirien väreistä voi käydä lukemassa tämän linkin takaa: http://www.lapikas.net/varisivut/index.htm 

"Suomenlapinkoira on ystävällinen, rohkea, itsenäinen, nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Sillä on suuri halu miellyttää omistajaansa ja sen vuoksi sitä pidetään helposti koulutettavana. Se sopeutuu varsin helposti erilaisiin ympäristöihin ja tulee hyvin toimeen muun muassa lasten kanssa. Nartut ovat uroksia nöyrempiä ja urokset vaativat kasvatuksessa hieman tiukemman otteen. Vartioimisvietti on yleensä selvä, mutta voimakasta paimennusviettiä ei enää kaikilta yksilöiltä löydy. Suomenlapinkoira haukkuu myös melko herkästi ja komentaa "laumaansa" haukkumalla."

Luonteltaan nämä ovat hyvin iloisia vesseleitä, jotka pitävät omaa laumaansa tärkeänä asiana. En silti allekirjoita sitä, että nä´mä olisi helposti koulutettavia - monesti kuulee, että keskittymiskyky herpaantuu, jos tehdään liian yksitoikkoisesti tai monesti samaa juttua, nämä kaipaavat vaihtelua! Lisäksi kun näiltä löytyy omaa päätä, on omistaja varsin helposti höynäytettävissä, ja koska lapinkoira ei pelkää tehdä omia ratkaisuja vaaditaan koulutusta, että tottelee omistajaa enemmän kuin omia viettejään. (mikä on aivan luonnollista, ei kovin moni ilman koulutusta ´jaksa kunnioittaa omistajaa)

Koulutuksesta voisi kirjoittaa kuinka paljon tahansa, mutta jätetään se jollekkin muulle kerralle. Hyvä on kuitenkin muistaa, että jokainen koira saattaa vaatia erilaisia koulutusmenetelmiä. Kovapäisempää koiraa voi tarvittaessa fyysisestikin kouluttaa, arempaa ei kannata fyysisillä pakotteilla pilata, vaan keskittyä toisenlaisiin menetelmiin. (Meillä koulutus on ollut pääosin annetaan koiran hoksata ja ajatella- pohjautuvaa, mutta ollaan muutaman kerran jouduttu kieltämään ihan niskasta nostamalla kun ei ole tehokasta EITÄ totellut)

Lapinkoira on hälytyshaukkuinen, se haukkuu kun joku saapuu reviirille, tai näkee jotakin "jännittävää". Haukkumisen saa johdonmukaisella koulutuksella kitkettyä pois ja näin ollen voi pitää myös kerrostaloissakin.

"Lapinkoira tarkkailee perheen toimia hieman sivusta mutta on ehdottoman kiinnostunut laumansa tekemisistä. Lapinkoira kaipaa paljon toimintaa, ja sen kanssa on lähdettävä liikkeelle satoi tai paistoi. Se viihtyy hyvin ulkona, mutta tarhakoiraksi se ei käy, koska se kaipaa ihmisen seuraa."

Mielipiteensä kullakin, omasta mielestäni paras asuinympäristö on lapinkoiralle sellainen, että se voi viettää osan päivästä tarhassa tai pihalla ja osan sisällä perheen seurassa. Pelkkä tarhakoirakin menee (esim. sara on tällä hetkellä sellainen) kunhan huolehtii siitä, että se saa riittävästi aktiviteettiä ja pääsee olemaan muiden kanssa. (Meillä hoidettu siten, että pääsee aamulla ja illalla lenkille, sekä rapsutellaan ja pidetään pihalla pitkin päivää kun ollaan ulkona) Silti odotan sitä aikaa, kun muutan kotoa, ja sara pääsee muuttamaan taas sisäkoiraksi :)

"Suomenlapinkoiraa on alun perin käytetty poronhoitotyössä paimen- ja vahtikoirana, mutta nykyisin suurinta osaa koirista pidetään metsästys- ja harrastuskoirina. Suosittuja suomenlapinkoirien kanssa harrastettuja lajeja ovat muun muassa toko, agility ja pelastuskoiratoiminta. Suomenlapinkoiralla on myös oikeus osallistua palveluskoirakokeisiin."

Rotu kaipaa aktiviteettia, ja siksi kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla jotakin/joitakin harrastusmuotoja. Me ollaan tehty tokoa ja agilityä, joista agility on ehdottomasti Saran laji enemmän kuin toko. Metsässä vapaana juokseminen, canicross, jäljestys - kaikki ovat mukavia puuhia, ja nyt ollaankin juostu paljon kun emännän puolimaraton lähestyy uhkaavasti koko ajan :)

"Suomenlapinkoira on yksi terveimpiä rotuja, ja siksi elävätkin reilusti yli kymmenen vuotiaiksi. Rotu kuuluu PEVISAan, mikä edellyttää koirien silmien ja lonkkien tutkimisen ennen kuin niiden pentuja rekisteröidään. Uusia perinnöllisiä sairauksia ovat mm. epilepsia, kilpirauhasenvajaatoiminta, joita kuitenkin esiintyy varsin vähän"

Mitäpä tähän sanoisi, hieno juttu että toistaiseksi ainakin on vielä näinkin terve rotu, mutta jos näitäkin ruvetaan jalostamaan kunnon liukutehdas meiningillä, niin ei ainakaan rodun terveys parane.

Pinnallisesti lappalaisen hyvät ja huonot puolet:

- lähtee karvanlähtöaikana ja sen ulkopuolella paljon karvaa (ei välttämättä ole siivousfriikin unelmarotu)

- höynäyttää helposti fiksuudellaan omistajaa

- vaatii liikuntaa ja tekemistä myös silloin, kun itseä ei voisi vähempää kiinnostaa tai sänky vetäisi eniten puoleensa

- on mahdollisesti omapäinen juuli (ainakin silloin tällöin)

- haukkuherkkyys

- ei voi napata syliin noin vain, on kuitenkin sen verran iso, (mutta menee hyvin bussissa ja muissa julkisissa jalkatilassa)

 

+ voi harrastaa melkeimpä mitä vaan (vesipelastus tuli ekana mieleen, mihin ei ehkä oikein sovellu)

+ on oikein seurallinen, ja ymmärtää paljon puhetta (helppo opettaa temppuja pelkillä sanoilla ilman käsimerkkejä)

+ iloinen, hymyilevä ja varsin valloittava

+ plussia löytyy varmasti enemmänkin, mutta nyt juuri ei tule mieleen :)

 Lappalaiskoirien rotuyhdistyksen nettisivu osoite löytyy täältä: http://lappalaiskoirat.fi/

Ja lainaukset kopioitu: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenlapinkoira